Nowe kierunki w PWSIiP w Łomży
Dwa nowe kierunki: wychowanie fizyczne oraz technologia żywności i żywienia człowieka rozpoczynają swoją działalność w Państwowej Wyższej Szkole Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży.
Uczelnia inauguruje dziś swój trzeci rok akademicki. To jedyna państwowa i najmłodsza szkoła wyższa w Łomży. Kształci w systemie dziennym i zaocznym już ponad tysiąc studentów. Prawie 400 po raz pierwszy odśpiewa Gaudeamus, złoży ślubowanie i otrzyma indeksy. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszą się nowe kierunki kształcenia: jedyny w regionie o specjalizacji technologia żywności i żywienia człowieka, prowadzony we współpracy ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego oraz wychowanie fizyczne realizowany w kooperacji z warszawską Akademią Wychowania Fizycznego. Podstawą pozostają jednak studia na kierunkach ekonomicznych. Podczas dzisiejszej inauguracji dyplomy ukończenia odbierze pierwszych osiem absolwentek z kierunku pielęgniarstwo. Wykład inauguracyjny “Informatyka w triadzie: teoria, praktyka, nauczanie” wygłosi prof. Władysław Skarbek. Rektor uczelni, prof. Kazimierz Pieńkowski powiedział, że głównym celem szkoły pozostaje niezmiennie kształcenie kadr dla potrzeb lokalnej gospodarki. W tym celu w przyszłym roku powstać ma w Łomży Podlaskie Centrum Przetwórstwa Rolniczego.
Radio Białystok